Un zâmbet pentru sănătate!

24/04/2017 Știri

       Se apropie Sărbătorile Pascale şi bucuria se cere împărtăşită cu semenii noştri.

Ziua Mondială a Tuberculozei din data de 24 martie, ne-a oferit prilejul de a ne reuni tineri, adulţi şi copii într-un program artistic, care aduce în prim plan sănătatea cu tot ceea ce implică ea. Elevi  ai clasei a X-a B, coordonaţi de d-na dirigintă Ana Irina Ecsner de la liceul  Dimitrie Cantemir, elevi ai clasei a XII-a și a X-a de la liceul Mihai Eminescu, studenţi de la facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” Asistenţă Socială an I, şi actorul Gabriela Andrei de la Teatrul pentru copii şi tineret ,,Luceafărul” Iaşi au susţinut un mic spectacol împreună cu D-ra Cristina Nicoleta Chirvasă, asistent social la Fundaţia Medicală Providenţa şi  D-na Elena Adina Rotariu, asistent social la Dispensarul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi. Acţiunea a avut loc în data de 27.03.2017 la Clinica a II-a „Paşcanu” a Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iaşi, unde coordonator medical este d-na doctor Nicoleta Brânză, medic primar pneumolog.

Am dăruit un zâmbet pentru sănătate prin cântece, prin emoţia evocării mamei în poezie, prin sfaturile oferite de către Zâna Sănătate în piesa de teatru, dar şi prin pachetele cu alimente, dulciuri şi jucării.

 Ca actor, a juca înseamnă a dărui o parte din tine, mai ales copiilor care duc dorul poate de un cântec, un joc, un dans, e ca și cum ai spune, dăruind, vei dobândi: ,,A face fapte bune din darul şi puterea pe care ţi le-a dat Dumnezeu e bucurie şi e dragoste pentru cel de lângă tine. Atunci se bucură mai multe suflete, simţi că ai împărţit şi tu puţin din grăuntele de iubire, simţi că eşti folositor. Terapeutic vorbind, emoţia împărtăşită, introducerea unei stări de linişte, acceptare de sine, stimularea tuturor canalelor senzoriale au fost doar o parte din lucrurile bune şi frumoase care s-au întâmplat. Empatia dezvoltată acolo, înţelegerea nevoilor acestora, bucuria şi rămânerea într-o stare de nemişcare după terminarea spectacolului au confirmat utilitatea acestui gen de activitate şi nevoia de a învăţa, de a conştientiza frânturi importante din viaţa, pe care, de cele mai multe ori nu ştim s-o preţuim, bucurându-ne de ea aşa cum ne-a fost dată. M-am bucurat că am putut bucura. Puţin. Alături de alte suflete dăruitoare. Dacă am face fiecare din noi aşa, măcar din când în când? Gândiţi-vă. Vă trimit o îmbrăţişare mare, eu şi păpuşile mele; noi, cei din echipă! Cu gândul la voi...pe curând!”, ne spune atât de frumos Gabriela Andrei, actor la Teatrul pentru copii şi tineret ,,Luceafărul” Iaşi.

     Voluntariatul, știm cu toții, creste ,,nivelul" de sănătate, implicit de fericire. îndeamnă la iubire, crește puterea de înțelegere, oferă energie și putere, te formează ca om și specialist. Elevii implicați au arătat o mare disponibilitate și putere de a empatiza:

,,Eu am rămas plăcut impresionată de dăruirea și puritatea tinerilor voluntari de la liceul ,,Mihai Eminescu” şi liceul ,,Dimitrie Cantemir” Iaşi care au împărtăşit din talentul lor, flautul, chitara şi vocea. Am remarcat bucuria din ochii copiilor, atenţia sporită pentru a nu pierde detaliile oferite de spectacol”, a exprimat doamna Adina Rotariu, asistent social la Dispensarul Spitalului Clinic de Pneumofitziologie Iaşi.

     O implicare deosebită în acest proiect a avut-o doamna doctor Brânză Nicoleta, care ne-a primit cu multă căldură, şi doreşte pe viitor să realizăm şi alte activităţi împreună:

,.,Copii au fost foarte fericiți, au primit cu căldura micii artiști, au cântat împreună cu ei, au dansat, au aplaudat și s-au bucurat. La final a urmat surpriza…Zâna Sănătății le-a oferit mingi inscripționate cu legume și fructe, îndemnând la o viață sănătoasă și frumoasă. Mare a fost bucuria și curiozitatea copiilor când au primit cadourile, jucăriile din pluș, care spre uimirea lor au început să cânte”, ne-a împărtăşit doamna doctor Nicoleta Brânză, coordonatorul compartimentului Pediatrie al Spitalului clinic de Pneumofitziologie Iași.

     În ton pozitiv și vesel am încheiat acțiunea prin dansul sănătății, care a adus alături elevi, studenți și copii, care au pătruns în lumea micilor artiști.

La invitația doamnei doctor Brânză, dorim să continuăm astfel de colaborări, desfășurând și alte activități, care întregesc și aduc sens misiunii noastre.