Ziua Mondială a Sănătății 2016

6/04/2016

Ziua Mondială a Sănătății este marcată, în fiecare an, pe 7 aprilie, iar anul acesta, are ca temă principală Diabetul Zaharat, boală care ar trebui să îngrijoreze în aceeași măsură medicii și pacienții.

Această afecțiune a luat amploare în ultimii ani, ne arată datele relevate de către Federația Internațională de Diabet din care reiese că aproximativ 418 milioane de oameni din întreaga lume au diabet, iar alte 318 milioane au scăderea toleranței la glucoză având astfel un risc crescut de a dezvolta această afecțiune cronică. Previziunile nu sunt nici ele optimiste, în următorii 25 de ani așteptându-se o creștere cu circa 50% a cazurilor cu diabet la nivel global.

Astfel, Organizația Mondială a Sănătății dedică ediția Zilei Mondiale a Sănătății din 2016 luptei contra diabetului, urmărind să crească gradul de conștientizare și informare al populației despre diabet și a consecințelor pe care le implică. În același timp, demersul vizează și stabilirea de acțiuni eficiente în ceea ce privește prevenția, diagnosticul și îngrijirea persoanelor cu diabet.

Tot cu acest prilej, Organizația Mondială a Sănătății dorește lansarea primului raport global cu privire la diabet, pentru a oferi o situație clară a problematicii diabetului și care să susțină nevoia de sisteme de sănătate mai puternice, care să asigure o prevenție și un control îmbunătățite, pentru un management eficient al diabetului zaharat. 

„O problemă îngrijorătoare o reprezintă numărul mare al persoanelor nediagnosticate – IDF estimează că în lume, aproape jumătate dintre persoanele cu diabet – 46,5% (193 milioane) nu știu că au această boală, majoritatea lor fiind cu diabet tip 2. Cu cât mai mult timp se întârzie diagnosticul și inițierea terapiei, cu atât crește riscul apariției complicațiilor și devine mai costisitoare îngrijirea lor ulterioară. Majoritatea cazurilor nediagnosticate (81,1%) trăiesc în țările cu nivel socio-economic scăzut și mediu, dar chiar în țările dezvoltate în jur de 35,8% dintre persoanele cu diabet nu sunt diagnosticate. De aceea este vitală educaţia pentru sănătate – populaţia trebuie informată că un individ cu diabet tip 2 poate trăi mulți ani fără a prezenta nici un semn sau simptom, timp în care glicemia crescută produce silențios complicații.” – a adăugat dr. Ștefan Roxana, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice la Policlinica Providența.

La Policlinica Providența această zi va fi marcată prin testarea gratuită a glicemiei din sânge capilar pentru orice pacient care solicită acest lucru în Triajul Policlinicii și prin distribuirea unor informații utile pentru un stil de viață sănătos.