Cum ne protejăm copiii de soare?

20/07/2017

Dr. Elena Crihan, medic specialist Dermatovenerologie în cadrul Policlinicii Providența, ne recomandă cum să avem grijă de copiii noștri în timpul sezonului cald.

„În vacanță, cei mai mulți dintre copii petrec cea mai mare parte a timpului în soare. Soarele, sursa noastră de bună dispoziție, este, în același timp, sursă de ultraviolete, iar copiii sunt în mod special mai vulnerabili la ultraviolete (UV). Pielea lor subțire este mai fragilă și cu un sistem pigmentar de apărare imatur dezvoltat.

Nivelul de UV este determinat, pe lângă alți factori, și de înălțimea de la care soarele emite radiațiile. La prânz au cale directă spre noi. Apa și nisipul reflectă aproximativ 30% din UV, de aceea trebuie să evităm expunerea la orele prânzului când suntem la mare. Dimineața și seara UV străbat o distanță mai lungă până ating pământul.

Copiii sunt în general supraexpuși razelor UV și la acestă vârstă ei nu au capacitatea de a distinge pericolul. Toată responsabilitatea este pe umerii adulților. A-ți proteja copiii înseamna în primul rând a-i educa. Și educarea se realizeză cel mai eficient prin puterea exemplului.

De ce este important să ne expunem la soare cu moderație?

Expunerea prelungită și necorespunzătoare determină apariția arsurilor solare. Arsura solară produsă în prima copilărie crește riscul de melanom malign (cancer de piele foarte agresiv) cu 50%, iar mai mult de 5 arsuri cu apariția de vezicule pe suprafața pielii până la vârsta de 35 de ani cresc riscul cu până la 75%, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Incidența cancerului de piele a crescut în ultimii ani din cauza subțierii stratului de ozon care reține o cantitate mai mică de raze UVB și, cel mai important, din cauza expunerii necontrolate la soare.

Cum putem avea un comportament fotoprotector?

  • Nu expuneți copiii între orele 10 - 16.
  • Căutați umbra! Petreceți cel mai mult timp sub umbrelă și protejați copiii cu îmbrăcăminte adecvată (există tricouri din țesături speciale care protejează de razele UV).
  • Copiii cu vârste sub șase luni nu trebuie expuși direct la soare.
  • Copiii peste șase luni trebuie expusi, doar în orele dimineții sau seara și doar după ce s-a aplicat cremă cu SPF 50.
  • Utilizarea corectă a cremelor SPF: aplicați o cantitate generoasă de cremă cu SPF aproximativ 35 ml / aplicare pentru a beneficia de calitățile fotoprotectoare.
  • Cremele trebuie să fie reaplicate la fiecare două ore, după ce iesim din apă și cu 20 de minute înainte de expunerea la soare.
  • Atenție la zonele mai puțin vizibile: urechi, degetele de la picioare, marginea de lângă costumul de baie.
  • Nu uitați să utilizați balsam de buze fotoprotector!
  • Atenție la geamul mașinii! Cei mai mulți copii sunt expuși indirect prin geamul mașinii care nu oferă protecție UV, mai ales la drumurile lungi spre mare.

Ați putea zice că deja ați auzit totul despre protecția solară, cum să aplicați cremele, ce creme să aplicați, dar gândiți-vă cât de bine vă protejați copiii când ieșiți cu ei în parc, când sunt scoși afară la grădiniță. Îi protejați cu adevărat?

Nu uitați să vă bucurați de soare cu moderație și să fiți cât mai mult alături de copiii voștri!”

***

Dr. Elena Crihan este medic specialist Dermatovenerologie la Policlinica Providența, are program de luni până vineri, și poate fi găsită, prin programare prealabilă, la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro.