„Alimentele să vă fie și medicamente”

26/02/2016

Vineri, 29 ianuarie 2016, a avut loc o nouă ediţie a Serilor Spitalului „Providenţa“ , invitată fiind Alina Stoica, nutriţionist terapeut. La întâlnire, care a avut ca temă „Principiile alimentaţiei sănătoase“, au participat pacienţi, cadre medicale şi colaboratori ai spitalului.

Un susţinător al echilibrului între minte, trup şi suflet, Alina Stoica s-a bucurat de reîntâlnirea cu echipa spitalului „Providenţa“: „ În România prevenţia este ignorată, totul fiind la nivel de hârtie. M-am bucurat că în acest spital am găsit deschiderea dezvoltării unor proiecte frumoase pentru prevenţie“.

Nutriţia este un determinant al stării de sănătate

În cadrul întâlnirii participanţii au aflat care sunt factorii de risc pentru sănătate, ce obiceiuri alimentare duc la agravarea anumitor boli şi s-au punctat anumite deprinderi care ne ajută să avem un stil de viaţă echilibrat. Astfel, excesul de zahăr alb, carne (uneori consumăm carne la fiecare masă), făina albă şi uleiul rafinat are efecte nocive asupra stării noastre de sănătate: „Zahărul acţionează la nivelul creierului în aceeaşi zonă ca şi cocaina, ducând la dependenţă. De aceea apare dorinţa permanentă de a consuma ceva dulce“.

Alina Stoica ne recomandă să punem accent pe alimentele tradiţionale (seminţe, hrana crudă, peşte etc.), pe hrana vie, nemodificată genetic. Este de preferat să adoptăm o dietă bogată în fructe, legume, zarzavaturi şi cereale integrale: „Ar trebui să mâncăm maximum două porţii de carne pe săptămână, astfel încât să nu cauzeze diferite probleme de sănătate, acumularea de toxine la nivelul rinichiului“.

Alimentele funcţionale

Natura ne oferă legume şi fructe care ne ajută în vindecare. De cele mai multe ori, acestea se găsesc în forma sau culoarea organelor ale căror afecţiuni le tratează. În cadrul întâlnirii, participanţii au aflat de la terapeutul nutriţionist câteva din acestea.

La nivelul articulaţiilor sunt recomandate alimentele funcţionale precum ţelina, pătrunjelul, leuşteanul, dar şi alte fructe exotice cum ar fi ananasul. Acestea seamănă în structură cu articulaţiile şi ajută la ameliorarea durerile. În secţiune, morcovul seamănă cu ochiul uman, de aceea este indicat pentru problemele oculare. Pentru sănătatea inimii se recomandă un aport mai mare de magneziu care poate fi luat din măceşe (sub formă de infuzie), dar şi din pătrunjel.

Reguli pentru o viaţă sănătoasă

Stilul de viaţă exercită o mare influenţă asupra stării de sănătate: „Somnul reprezintă suportul energetic pentru sistemul nervos central. Foarte puţine persoane se mai culcă înainte de miezul nopţii, iar intervalul 22:00-24:00 este cel mai important pentru regenerarea sistemului nervos. Problemele apar mai ales atunci când mesele de seară sunt servite în jurul orei 21:00-22:00, organismul centrându-se pe procesul de digestie, îngreunând astfel regenerarea celulară“, a menţionat invitata.

De asemenea, Alina Stoica a atras atenţia asupra consumului abuziv de medicamente, fără prescripţie medicală: „Sunt din ce în ce mai multe persoane care iau pastile preventiv, pe baza recomandărilor primite de la cunoştinţe, prieteni, vecini. Este foarte important ca medicamentele să fie prescrise de un medic, conform vârstei, istoricului medical şi afecţiunilor pe care le aveţi“.

Nutriţionistul susţine şi practicarea postului, care însă nu trebuie confundat cu un regim de slăbit. Posturile de peste an rânduite de Sfânta Biserică au semnificaţii duhovniceşti, dar şi numeroase beneficii care ţin de sănătatea trupului. Din nefericire trăim într-o lume în care excesul alimentar este foarte promovat pe canalele media, iar practica postului nu mai este apreciată.  

„Ar trebui să consumăm acele alimente care întreţin sănătatea“

În încheiere, invitata a reamintit sfatul lui Hipocrate privind rolul alimentelor în procesul de vindecare: „Alimentaţia sănătoasă ne ajută în mod deosebit la prevenţie, dar are un rol important în tratarea anumitor afecţiuni, mai ales ţinerea sub control a acestora. Alimentele nu înlocuiesc medicamentele, dar pot ajuta în procesul de vindecare. Având în vedere efectele benefice asupra organismului, ar trebui să consumăm acele alimente care întreţin sănătatea, după cum îndemna şi Hipocrate: «Să vă fie alimentele medicamente!»“.

Acest eveniment face parte din Serile Spitalului „Providenţa“, acţiune demarată în luna decembrie 2015, din dorinţa de a întări relaţia medic-pacient şi de a învăţa împreună ce înseamnă şi cum se practică „medicina de bună credinţă“.