Asistență religioasă pentru persoane surdo - mute

COMUNITĂȚILE PENTRU PERSOANE CU DEFICIENȚĂ DE AUZ ȘI VORBIRE 

IAȘI

PAROHIA „SF. SAVA CEL SFINŢIT” IAŞI – COMUNITATE SURDO-MUŢI

Istoric: Comunitatea persoanelor cu deficienţe de auz şi vorbire din Iaşi are, din anul 2005, loc de rugăciune și asistență religioasă Biserica „Sf. Sava cel Sfințit” din Iaşi.

Descriere activitate: servicii religioase cu traducere în limbaj mimico-gestual, prin personalul specializat angajaţi şi voluntari: consiliere spirituală, interpretare servicii religioase (Sf. Liturghie, înmormântări, Taina Cununiei și a Botezului, parastase, etc.), dar şi sprijin în rezolvarea diferitelor probleme legate de comunicare cu diferite instituții (birouri notariale, judecătorie, spitale, cabinete medicale, bănci) folosindu-se limbajul mimico-gestual.

Parteneri: Direcția de Asistență Socială a Primăriei Iași, Arhiepiscopia Iaşilor, ANSR filiala Iaşi, Liceul Tehnologic Special „V. Pavelcu” Iaşi

Angajaţi: 1 pers. Voluntari: 5 pers

Beneficiari (2023): 100 familii şi persoane cu deficienţă de auz şi vorbire

Reponsabil: Pr. Mihai Prodan, interpret autorizat limbaj mimico-gestual

LICEUL TEHNOLOGIC SPECIAL „V. PAVELCU” DIN IAŞI

Istoric: Capela Ortodoxă pentru elevii surzi şi cu alte deficienţe din cadrul Liceului „Vasile Pavelcu” din Iaşi a fost înfiinţată în anul 2011, ca loc de rugăciune pentru elevii şcolii.

Descriere activitate: servicii religioase cu traducere în limbaj mimico-gestual, servicii educative și consiliere religioasă, activitate filantropică pentru elevii cu deficienţă de auz şi alte deficienţe din cadrul Liceului Tehnologic Special „Vasile Pavelcu” Iaşi, angajați ai instituției.

Parteneri: Arhiepiscopia Iaşilor, Parohia „Sf. Sava” Iaşi, Parohia „Sf. Pantelimon” Iaşi.

Voluntari: 2 pers.; Număr beneficiari (2023): 300 elevi;

Responsabil: Pr. Gheorghe (George-Alexandru) Lupu, profesor educator

PIATRA NEAMȚ

PAROHIA „PRECISTA 1” PIATRA NEAMȚ – COMUNITATE SURDO-MUŢI

Istoric: Activitatea capelei pentru comunitatea surdo-muţilor din Piatra Neamţ a început în anul 2005 la Spitalul Clinic Județean de Urgență Piatra Neamț. În anul 2019 comunitatea a fost transferată la Parohia Precista 1 din Piatra Neamț.

Descriere activitate: consiliere spirituală, interpretare servicii religioase (Sf. Liturghie, înmormântări, Taina Cununei și a Botezului, parastase, sfinţiri), dar şi sprijin în rezolvarea diferitelor probleme legate de comunicare cu diferite instituţii (birouri notariale, judecătorie, spitale, cabinete medicale, bănci) folosindu-se limbajul mimico-gestual.

Voluntari: 2 pers.; Număr beneficiari (2023): 50 persoane/familii cu deficienţă de auz şi vorbire; 

Responsabil: Pr. Ştefan Apetraoei, interpret autorizat limbaj mimico-gestual.

BOTOȘANI

PAROHIA „SFÂNTUL CUV. ANTONIE CEL MARE” BOTOȘANI – COMUNITATE SURDO-MUȚI

Istoric: În anul 2018, la sediul ANSR Filiala Surzilor din Botoșani, s-au pus bazele Comunității persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire. Acum comunitatea își desfășoara activitatea sub oblăduirea spiritual a Parohiei „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din Botoșani.

Descriere activitate: consiliere spirituală, interpretare servicii religioase (Sf. Liturghie, înmormântări, Taina Cununiei și a Botezului, parastase, sfinţiri), dar şi sprijin în rezolvarea diferitelor probleme legate de comunicare cu diferite instituţii (birouri notariale, judecătorie, spitale, cabinete medicale, bănci) folosindu-se limbajul mimico-gestual.

Voluntari: 2 pers.; Beneficiari: familii şi persoane cu deficienţă de auz şi vorbire

Număr beneficiari (2023): 100 persoane/familii 

Responsabil: Teodorescu Paul, Pr. Paroh Dumitru Butnariuc