Caravana medicala in dar

28/11/2016

Se apropie sărbătorile de iarnă şi dorind a împlini cuvântul că ,,mai fericit este a da decât a lua” (Fapte 20-35), Fundaţia Medicală Providenţa a pregătit un dar în comunitate.

În data de 22 şi 23 noiembrie am organizat o caravana medicală cu ajutorul preotului paroh Hrestic Nichifor, în satul Curături, com. Ciurea, jud. Iaşi, Protopopiatul Iaşi III, pentru 19 persoane, pensionari cu venituri mici, sau persoane fără venit.

Din echipa medicală menţionăm pe colegii noştri Dr. Alina Miclescu medic primar medicină internă policlinica Providenţa, Dr Gazzi Eugen medic specialist medicină internă spital Providenţa, Dr. Timohe Sandra medic specialist gastroenterolog spital Providenţa, Cojocariu Lăcrămioara asistent şef Policlinica Providenţa, Hariga Ionuţ asistent medical spital Providenţa. Asistentul social Chirvasă Nicoleta Cristina s-a ocupat de înregistrarea pacienţilor şi întocmirea dosarelor sociale.

Investigaţiile oferite gratuite au constat în: consultaţie clinică, EKG, măsurare tensiune, recoltări analize, investigaţii paraclinice-ecografii. După caz s-au administrat şi împărţit medicamente în funcţie de afecţiuni precum şi în regim de urgenţă.

,,Prin acţiunile de tip caravană medicală pe care le desfăşurăm în fiecare an venim în întâmpinarea pacienţilor nevoiaşi în mediul în care aceştia viețuiesc. Şi în acest an am trăit sentimentul de bucurie în întâlnirea cu oameni simpli, autentici, care îşi duc boala cu asumare şi răbdare. Au fost consultaţi 19 pacienţi cu vârste cuprinse între 16 şi 80 ani. Am fost primiţi cu multă dragoste de d-na Aneta în a cărei casă, pusă la dispoziţie cu multă generozitate, s-a putut desfăşura în bune condiţii actul medical. Pacienţii au beneficiat de consult clinic, electrocardiogramă, ecografie abdominală și analize medicale din partea echipei medicale formate din medici de medicină internă, medic gastroenterolog şi asistenți medicali. Mulţumim tuturor celor care au făcut posibilă această caravană şi a căror contribuţie nu e deloc de neglijat. Nu în ultimul rând mulţumim bunului Dumnezeu şi ne rugăm să rânduiască cât mai multe acte caritabile de acest gen” ne-a împărtășit Dr. Eugen Neculai Gazzi, medic specialist medicină internă, spital Providența.

,,Așa cum fiecare dintre noi în preajma Sfintelor Sărbători a Nasterii Domnului îl așteptăm pe Moș Crăciun cu tot mai multă ardoare, iată că ziua caravanei pentru noi, ca echipă, a fost un dar împărtășit pacienților. Am simțit atât bucurie din partea pacienților, dar și mulțumire și recunoștiință. Ca și rezultate ale acestei caravane, aș sublinia faptul că am descoperit o patologie variată conformă vârstei, dar am oferit posibilitatea pacienților de a fi în continuare investigați în cadrul Spitalului și Policlinicii Providența. Împreună am dăruit medicamente gratuite și în regim de urgență.

În final, doresc să mulțumesc colaboratorilor noştri care ne-au accordat sprijinul până în cele mai mici detalii, preotului paroh și nu în ultimul rând asistentului social care s-a ocupat de organizarea acestei acțiuni”, cu drag ne-a mărturist Dr. Miclescu Alina, medic primar medicină internă la Policlinica Providenţa.

Lucrarea medicală a fost susţinută şi de asistenţii medicali: ,O deosebită plăcere am de fiecare dată când particip la astfel de caravane . O iniţiativă bună cu scop nobil venit”, ,,Aceasta caravană a fost o mare bucurie pentru mine, iar dialogul cu persoanele prezente l-am simţit ca pe un act de împărtăşire a momentelor frumoase din viaţa noastră, momente care însumate ne-au făcut mai fericiţi” ne-a spus Lăcrămioara Cojocariu, asistent şef Policlinica Providenţa.

Din gândurile asistentului social, care s-a apropiat de oameni şi la un alt nivel :,,O nouă ocazie să ne arătăm iubirea în mod voluntar, prin implicare, dăruire de timp şi energie unor oameni care duc lipsă. Am simţit emoţia din ochii lor cand i-am îmbrăţişat, le-am oferit o vorbă de încurajare şi nu în ultimul rând când le-am arătat că sănătatea poate fi dobândită cu şi în credinţa lui Dumnezeu. Un procent mare îl reprezintă femeile văduve, pensionarii cu venituri mici, sau persoane care nu au venit şi nu lucrează, contextul nefiind prielnic” .

Gazda noastră, d-na Aneta, o femeie credincioasă şi ospitalieră ne-a împărtăşit cu multe emoţii următoarele mulţumiri: ,,Mă bucur foarte mult pentru gestul părintelui pe care l-a făcut pentru satul nostru. Suntem foarte mulţumiţi şi impresionaţi, oamenii încântaţi au venit să mă întrebe dacă medicii vor reveni. Vă mulţumim pentru gestul acesta minunat, pe care nu o să-l uităm niciodată, din suflet ne rugăm pentru voi”.

Nu în ultimul rând îl amintim pe părintele paroh Hrestic Nichifor, fără de care nu am fi putut iniţia această activitate şi care doreşte să-şi exprime bucuria împreună-lucrării: ,,Această activitate cu specific medical vine mai ales în sprijinul persoanelor care nu au nici un venit sau suţinere financiară şi este de un real folos pentru cei care nu se pot deplasa la unităţile medicale pentru analize sau tratament. Oamenii sunt astfel conştienţi de faptul că în sânul Bisericii găsesc atât vindecare sufletească, cât şi pe cea trupească”.

 

,,Iar facerea de bine şi întrajutorarea nu le daţi uitării; căci astfel de jertfe sunt bine plăcute lui Dumnezeu”.( Evrei 13-16)