Evaluare completă a inimii la Spitalul „Providența”

11/04/2017

Inima ta e sănătoasă? La Spitalul „Providența” poți alege unul dintre cele trei pachete Cardio Investigații, Cardio Complet sau Cardio Internare, pentru a depista și trata o afecțiune cardiovasculară. Dr. Iuliana Ardeleanu, medic specialist Cardiologie în cadrul Spitalului „Providența” a oferit în interviul de mai jos mai multe detalii cu privire la aceste afecțiuni și la pachetele de analize și investigații care vă pot fi de ajutor.

- Cum apar bolile cardiovasculare?

- Dr. Iuliana Ardeleanu: Bolile cardiovasculare sunt, de regulă, ca și cauzalitate multifactoriale. Ele au atât o componentă genetică, cât și factori determinanți, de mediu sau care țin de datele personale ale bolnavului. Genetica nu o putem modifica, dar factorii precum stilul de viață îi putem adapta și îmbunătăți.

- Cum putem modifica acești factori de risc?

- Stilul de viață sănătos înseamnă o alimentație corespunzătoare, adică un conținut cât mai redus în grăsimi saturate și cât mai bogat în grăsimi nesaturate (acizi grași), cu un conținut moderat în glucide. Un pacient tânăr sigur că poate mânca orice, fără să facă un abuz, pe când la pacientul vârstnic adaptăm alimentația în funcție de bolile asociate.

 

- Ce analize putem face pentru a preveni o boală cardiacă?

- Analizele sunt recomandate cel puțin o dată pe an la pacienții trecuți cu vârsta de 40 de ani, dar acest lucru nu înseamnă că pacientul tânăr nu poate beneficia de un set complet de analize în cadrul spitalului nostru. Sunt indicate analizele înainte de angajare, când dorim să dobândim permisul de conducere sau când vrem să plecăm din țară.

La pacienții trecuți de 40 de ani analizele au ca scop stratificarea riscului cardiovascular. La pacientul tânăr, de regulă, analizele sunt făcute cu scopul de a depista fie o patologie precoce, o anemie necorectată dobândită prin carențe nutritive, în timp ce la pacientul trecut de 40 de ani deja avem alte obiecte în ceea ce privește depistările realizate prin analize.

Analizele sunt atât hematologice, cât și biochimice, adică o hemoleucogramă completă (care ne arată funcția celulelor sangvine – leucocite, eritrocite, trombocite), putem depista anemia, boli hematologice, deficite de coagulare a sângelui, toate acest elemente ducând către noi explorări paraclinice.

 

Este util profilul lipidic, deoarece reprezintă un factor de risc vascular, care favorizează procesul de ateroscleroză și, ulterior, boli cardiovasculare mult mai severe, precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral sau alte probleme vasculare.

- Ce simptome ar trebui să ne îngrijoreze?

- La pacientul tânăr sunt frecvente bolile din naștere, acele malformații congenitale de cord. Ele se manifestă printr-o lipsă de aer la eforturi mici, moderate, prin cianozare, colorația în albastru a extremităților, palpitații, dureri toracice anterioare care apar, de regulă, la efortul fizic. Atunci când avem un astfel de tablou clinic ar trebui, ca primă etapă, să solicităm un consult la medicul de familie și un bilanț de analize. Dacă palpitațiile pot fi cauzate atât de febră, anemie, ca mecanism compensator, asta nu înseamnă că ele nu pot avea și un substrat organic, adică o malformație congenitală de cord și al cărei diagnostic este pus, de regulă, în urma consultului cardiologic.

- Ce avantaje prezintă pachetele Cardio oferite de Spitalul Providența?

- Un bolnav, cel puțin când se prezintă prima dată la medic, are nevoie de o evaluare completă, atât din punct de vedere clinic, electrocardiograma, ecocardiografia transtoracică, cât și analizele de sânge care ne pot orienta diagnosticul.

În același timp, aceste investigaţii ne sunt de folos atunci când trebuie să stabilim tratamentul, întrucât există anumite limitări ale fiecărui medicament pe care noi îl administrăm, sunt indicații și contraindicații. Unele nu sunt permise într-o boală renală cronică avansată, într-o disfuncție hepatică severă, într-o anemie severă, atunci când pacientul asociază tulburări de coagulare, și atunci noi trebuie să știm profilul biologic al pacientului, mai ales când indicăm tratamentul.

- Ce afecțiuni ați descoperit prin intermediul acestor pachete?

- Chiar la începutul anului acesta am stabilit, uimitor, într-o săptămână, trei diagnostice de defect septal atrial, la paciente trecute de 30 de ani, una din ele fiind o mămică la a doua sarcină.

Defectul septal atrial este o afecțiune cu care ne naștem, este o comunicare ce nu ar trebui să mai existe după ce ne naștem, ea trebuie să se închidă spontan până la 4-6 ani. Dacă ea persistă și, mai ales, dacă are consecințe la nivelul inimii, trebuie închisă, cu cât mai repede, cu atât mai bine, deoarece în final duce la dilatarea inimii și la disfuncția acesteia.

Mai multe detalii despre pachete Cardio oferite de Spitalul ”Providența” găsiţi aici: http://www.providentamedical.ro/pachete-cardiologie/pachete-cardiologie.  Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.