Infecția urinară, o afecțiune minoră, tratată la timp

24/10/2017

Infecția urinară, afecțiune ce apare cu precădere în sezonul rece în rândul femeilor, mai ales, nu reprezintă o boală gravă, dacă este tratată la timp. Despre importanța prezentării la medic încă de la primele semne și care sunt acestea ne detaliază dr. Alina Aspazia Ștefan, medic specialist Nefrologie în cadrul Policlinicii Providența.

- Cum se dezvoltă infecția urinară?

- Infecția urinară este cauzată predominant de bacterii și poate afecta orice parte a sistemului urinar, de la rinichi la uretră sau vezică urinară. De cele mai multe ori, aceste bacterii pătrund prin diferite căi, cel mai frecvent pe cale ascendentă, de la nivelul mucoaselor în sistemul urinar, însă ele sunt eliminate din organism prin intermediul sistemului imunitar. Atunci când agenții patogeni reușescă să învingă sistemul natural de apărare al organismului se înmulțesc și provoacă infecție. În peste 90% din cazurile de infecție urinară responsabilă pentru declanșarea bolii este bacteria Escherichia coli.

- Care sunt cauzele apariției infecției?

- Infecția este cauzată de:

- un sistem imunitar slăbit, mai ales la pacienții diabetici, copii, vârstnici, pacienții cu afecțiuni cronice, renale, neoplazii, boli autoimune;

- litiaza renală sau anomalii în structura tractului urinar pot crește riscul unor infecții urinare;

- lipsa estrogenilor la femeile aflate la menopauză;

- anumite metode de contracepție pot crește riscul infecțiilor urinare;

- deși infecția urinară nu este o boală cu transmitere sexuală, poate fi declanșată după un contact sexual neprotejat;

- Care sunt tipurile de infecție urinară?

- În funcție de localizare, există trei tipuri de infecție urinară:

a. infecții urinare joase, din care fac parte cistita și uretrita

b. infecția urinară înaltă sau pielonefrita acută

Cistita reprezintă o inflamație a vezicii urinare care afectează aproape în totalitate femeile, fiind cea mai răspândită formă de infecție urinară. Uretrita, sau inflamația uretrei, mai frecventă la bărbați, contractată, de obicei, prin contactul sexual, poate apărea și la femei. Pielonefrita acută reprezintă inflamația bazinetului și a rinichiului și este cea mai gravă dintre infecțiile urinare.

- Cum sunt diagnosticate infecțiile urinare?

- Diagnosticul este foarte ușor de pus, odată ce a apărut simptomatologia clinică și după prezentarea la medic. Infecțiile urinare pot fi depistate prin analize uzuale, cum ar fi sumarul de urină, urocultura și/sau investigații imagistice.

- Care sunt simptomele infecțiilor urinare?

- Simptomatologia infecțiilor urinare este în funcție de localizare. Cistita și uretrita se manifestă prin sindrom cistitic, adică usturimi micționale, senzație de urinară frecventă și în cantitate mică, urină tulbure, cu sau fără prezența febrei.

Infecțiile urinare înalte, însă, se manifestă mai zgomotos: cu febră, frison, intoleranță digestivă, dureri lombare și sindromul cistitic.

- Care sunt complicațiile infecțiilor urinare?

- Complicațiile sunt infecțiile urinare recurente, o posibilă afectare permanentă a rinichilor, mai ales după infecții urinare înalte, sepsisul (o complicație gravă mai ales a pielonefritelor acute), iar la persoanele însărcinate infecțiile urinare netratate pot cauza complicații în cazul fătului și/sau al mamei.

- Ce recomandări oferiți pentru prevenirea infecțiilor urinare?

- Un consum adecvat de lichide, peste doi litri de apă pe zi, care va avea un efect de spălare asupra tractului urinar;

- Este importantă urinarea imediat ce a apărut senzația;

- Consumul de probiotice, iaurtul trebuie să facă parte din alimentație;

- Un consum adecvat de legume și fructe va crește PH-ul urinar și va proteja tractul de infecțiile urinare;

- Igiena vestimentară este importantă;

- Evitarea constipației este, de asemenea, un factor protectiv;

- Consumul sucului de merișoare, care conține importante cantități de vitamina C, acid salicilic și antioxidanți cu rol antibacterian;

- Tratamentul antibiotic, după efectuarea uroculturii;

***

În perioada 23 octombrie – 3 noiembrie 2017Policlinica Providența organizează campania ”Pentru sănătatea bunicilor noastre! ”, având scopul de a preveni și trata infecțiile urinare, acum odată cu sosirea sezonului rece.

Adresată persoanelor în vârstă, pensionare, campania va include o consultație la medicul specialist nefrolog şi un set de analize de laborator, toate gratuite.

Setul de analize conține:

- Sumar de urină

- Urocultură

- Creatinină

În urma efectuării analizelor, în baza rezultatelor, dr. Alina Aspazia Ștefan, medic specialist Nefrologie în cadrul Policlinicii Providența, va stabili conduita terapeutică necesară pentru a ameliora starea de sănătate a persoanelor vizate.

Pentru a beneficia de campanie, , vă rugăm să vă programați la unul dintre numerele de telefon 0232 215 940 / 0729 292 897 sau prin e-mail la adresa programari.policlinica@providentamedical.ro, și să prezentați cuponul de pensie la recepția unităţii noastre.