Spitalul „Providența”, de 8 ani împreună

26/02/2016

Spitalul „Providenţa“, prima unitate medicală de acest gen din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, a împlinit sâmbătă, 20 februarie 2016, 8 ani de la primirea avizului de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii.

Povestea „Providenţa“ a început acum mai bine de 18 ani, când, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-a inaugurat Centrul de diagnostic şi tratament, cu un laborator încorporat.

Completând solicitările pacienţilor, în tratarea problemelor de sănătate, unitatea s-a dezvoltat şi astfel, în 2008, a devenit primul spital al Bisericii, cu o structură avizată de Ministerul Sănătăţii.

În perioada 2010-2012, prin binecuvântarea şi purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, s-au efectuat lucrări de extindere şi modernizare a spitalului şi a policlinicii.

Pentru a sărăbători acest eveniment, angajaţii spitalului au participat joi, 18 februarie, la o slujbă de mulţumire pentru toate darurile primite în aceşti ani. Slujba a fost oficiată de părinţii slujitori ai spitalului împreună cu părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, delegat al IPS Mitropolit Teofan.

„Fiecare dintre dumneavoastră, ostenitorii spitalului, a avut partea sa de contribuţie şi o are în continuare la acest bun mers al spitalului. Pacienţii vin aici să găsească tămăduire trupească, însă, caută şi alinare sufletească, găsind la spital un spaţiu unde cele două terapii se îmbină armonios. Nădăjduim ca roadele muncii voastre să fie văzute în mulţumirea cu care pacienţii pleacă de aici“, a menţionat părintele Marian Timofte.

După slujba de mulţumire, angajaţii s-au reunit pentru un moment aniversar în care şi-au amintit cu emoţie de începutul acestui proiect, dar şi de valorile şi principiile care îi ghidează în activitate. La întâlnire s-au rememorat principalele proiecte şi activităţi în care a fost împlicat spitalul în ultimii ani, punând accent pe efortul MMB pentru susţinerea şi dezvoltarea acestui spital. „Atunci când aniversăm este bine să ne aducem aminte de preocuparea şi viziunea pe care au avut-o cei care au pus bazele acestui aşezământ. Apoi, în funcţie de talantul fiecăruia, să aducem contribuţia noastră pentru împlinirea misiunii spitalului“, a mai adăugat părintele vicar.

 

Spitalul „Providenţa“ a asigurat asistenţă medicală unui număr de peste 30.000 de pacienţi

„Ce înseamnă Providenţa pentru tine?“ a fost întrebarea care i-a provocat pe cei din echipă să se deschidă şi să împărtăşească din experienţa lor. Multe din mărturii sunt pline de emoţie şi redau bucuria angajaţilor: „Spitalul «Providenţa» este locul unde m-am format profesional, unde am cunoscut succesul şi locul care a devenit, în timp, ca o a doua «familie»“, a afirmat Raluca Aonofriesei Puiu, kinetoterapeut. „Locul de muncă pe care îl căutam. Dumnezeu să ne ajute să creştem împreună“, a spus medicul de medicină internă Roxana Marcu.

Unitatea medicală şi-a început activitatea cu 4 medici, 5 asistente şi un farmacist, iar după 8 ani de activitate are o echipă formată din peste 150 de angajaţi şi colaboratori. În 2015, Spitalul „Providenţa“ a asigurat asistenţă medicală unui număr de peste 30.000 de pacienţi prin activitatea a 29 de medici specialişti, care practică cu profesionalism şi dedicare „medicina de bună credinţă“.

Spitalul „Providenţa“ are o capacitate de 102 paturi în secţiile de Oftalmologie, Gastroenterologie, Recuperare Medicală, Medicină Internă, Chirurgie şi Cardiologie. Spitalul dispune de 2 săli de operaţie, o unitate de Terapie Intensivă, laborator de analize medicale şi compartiment de Radiologie şi Imagistică. De asemenea, pacienţii internaţi în saloanele şi rezervele unităţii medicale beneficiază de dotări ultramoderne la standarde europene. Valorile în care credem şi care ne ghidează în activitatea noastră sunt: competenţă, solidaritate, dedicare, integritate şi credinţă.